Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Helikopterek képes leírás - Repülés.tlap.hu
részletek »

Helikopterek - Repülés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: repules.tlap.hu » Helikopterek
Keresés
Találatok száma - 5 db
Helikopteres videók

Helikopteres videók

Helikopteres videók, mutatványok, balesetek és érdekességek.

Helikopter tipusok

Helikopter tipusok

Az emberek, amikor meglátnak egy helikoptert, általában rácsodálkoznak, hogy micsoda bonyolult szerkezet. Igen, valóban az, nagyon összetett a működése mind mechanikailag, mind aerodinamikailag. A helikopter története az 1480-as évekre nyúlik vissza, amikor is Leonardo Da Vinci megtervezte az első légcsavart, ami elképzelései szerint repülni tud. Sőt a kínaiak már ie. 400-ban egy játékot szerkesztettek, ami úgy nézett ki, hogy volt egy légcsavar egy, a közepéből lelógó pálvával. A pálcát a kezeink között fel kellett pörgetni és ez a levegőbe emelkedett. Valószínűleg a fügefák repülő, autorotáló magjai inspirálták az kínai embereket, hogy ilyen játékokat alkossanak akkoriban. (Nálunk a hársfák magjai autorotálnak:-) ) Egy fontos link a témához: A világ helikopterei Ezzel a leírással szeretném megmagyarázni a helikopterek működését, különböző helikoptertípusok ismertetésén keresztül. A helikopterek rotorjait, forgószárnynak, is hívják, míg a farokrotorokat pedig faroklégcsavarnak. A helikoptereket többféle képpen csoportosíthatjuk, először nézzük meg a szerkezeti felépítésük alapján.

Helikopter képek

Helikopter képek

Helikopteres képek. Aki szereti a helikoptereket itt rengeteg tipusrol talál gyonyoru képeket.

Helikopterek

Helikopterek

Aki katonai helikoptereket keresne, rossz helyen jár, próbálkozzon pár oldallal arrébb; itt most polgári típusokat szeretnék bemutatni (azaz, hogy teljesen pontos legyek, polgári használatban levőket). Nem mondom, hogy Magyarország dúskál bennük, külföldön lényegesen elterjedtebbek, de azért van pár belőlük. Ritkaságuk oka elsősorban az, hogy drága mind a beszerzésük, mind az üzemeltetésük; egy-egy heli árából több repülőgépet lehet venni, és az üzemeltetési költségeket (típusonként 30-120E forint között óránként) is csak kevesen (kevés cég) tudják megfizetni. Pedig nem mindennapi járművek ezek: én még csak egyszer ültem helikopterben, a kicsit lejjebb látható HA-BCF-ben, de nagy élmény volt!

A helikopter

A helikopter

A helikopter olyan aerodinamikus légi jármű, amely motor segítségével forgatott szárnyakkal tudja önmagát a levegőbe emelni. Repülési magasságát és irányát nem szárnyakkal és vezérsíkokkal, hanem a forgószárnyak állásszögének változtatásával tudja szabályozni. A helikopter szó a görög helix (csavar) és pteron (szárny) szavakból keletkezett. A motor meghajtású helikoptert a szlovák származású Jan Bahyl találta fel. Az első stabil, sorozatban gyártott típust Igor Sikorsky tervezte.

Tuti menü